Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Ενημέρωση / Εκθέσεις
 
Ολοκλήρωση της 13ης International Hong Kong Lighting Fair  
Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2011
 

Ανασκόπηση και εντυπώσεις μιας εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων στην Ασία (του Μυλτιάδη Ψυλλιά).

Η 13η International Hong Kong Lighting Fair ολοκληρώθηκε και μαζί της ένα ακόμα υπέροχο ταξίδι στην ανατολή. Οι συμμετοχές των εκθετών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελαφρώς αυξημένη ενώ η προσέλευση των επισκεπτών κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα. Η αύξηση των εκθετών οφείλεται στη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των led, που φέρνει πολλές νέες κινέζικες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην κατηγορία. Την παράσταση έκλεψαν οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας Led, MCOB (Multi Chip on Board) που λύνει αρκετά προβλήματα επιτυγχάνοντας υψηλές φωτεινές αποδόσεις. Η μοναδική πλέον συμβατική τεχνολογία που φαίνεται να αντιστέκεται στον τυφώνα Led είναι οι λαμπτήρες κεραμικής έναυσης (HQI). Ηχηρή ήταν η απουσία περιπτέρων με λαμπτήρες οικονομίας (CFL), που άλλες χρονιές καταλάμβαναν ένα ολόκληρο Hall. Είναι ζήτημα φέτος να μετρήσαμε 10-15.

Όπως σε κάθε έκθεση στο Hong Kong που απευθύνεται σε buyers, το φάσμα ποιοτήτων και τιμών είναι ευρύ. Σαν μέσο όρο μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές στα προηγμένης τεχνολογίας Led έπεσαν με τους ρυθμούς που πέφτουν κάθε χρόνο κάνοντας προϊόντα που πρωτοσυναντήσαμε πριν από 2 χρόνια να έχουν τώρα εμπορικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Led Panels που η τιμή τους πλέον επιτρέπει τη δυναμική είσοδο τους στην αγορά μιας και χρησιμοποιούν Led SMD (Surface Mount Devices).

Στην αγορά του διακοσμητικού φωτιστικού τα νέα δεν ήταν σπουδαία. Για ακόμα μια χρονιά οι Κινέζοι δεν τόλμησαν να επικοινωνήσουν μια δική τους κουλτούρα και έτσι περιορίστηκαν στην αντιγραφή των ευρωπαϊκών σχεδίων.

Δεδομένου ότι η έμπνευση των ευρωπαίων σχεδιαστών όπως αυτή παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μιλάνο τον περασμένο Απρίλη ήταν φτωχή, δικαιολογείται και η φτωχή παρουσία νέων σχεδίων στην Κίνα. Αν συνυπολογίσουμε και τις κατά 10-15% αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρσι, θα χαρακτηρίζαμε την φετινή έκθεση για τους αγοραστές του διακοσμητικού φωτιστικού άκαρπη. Δεδομένο που ενισχύεται από την κακή κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς που δεν δίνει τη δυνατότητα για οραματισμούς βασισμένους σε νέα υλικά, νέα σχέδια και νέες τάσεις. Έτσι, οι Ευρωπαίοι δεν τολμάνε και οι Κινέζοι δεν προτείνουν.

Το επίπεδο του 5ου διαγωνισμού lighting design που έλαβε χώρα στα πλαίσια της έκθεσης ήταν για ακόμα μια χρονιά παιδικό, ή εφηβικό στην καλύτερη περίπτωση. Από τα σχέδια που προτάθηκαν και διακρίθηκαν έλειπε η έννοια της χρηστικότητας και της λειτουργικότητας και μόνο σε κάποια από αυτά υπήρχε μία γεύση συμβολισμού. Προφανώς θα περιμένουμε χρόνια μέχρι να δούμε το κινέζικο design να ενηλικιώνεται, να έρχεται σε ρήξη με το δυτικό, να αποκτά αυτοπεποίθηση και δίνει στίγμα αυθεντικής δημιουργίας. Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε τους νικητές στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού.

Το timeless του Chow Kin Leung νικητή της κατηγορίας student είναι μία ρομαντική κατασκευή, που κάπου έχει και φως, και που συμβολικά μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χρόνο επαναφέροντας μας στην ευθύνη να τον διαχειριζόμαστε πάντα με σεβασμό ως προς την εξέλιξη μας. Το Aura της Νoovo limited, νικήτρια στην open κατηγορία είναι μια ενδιαφέρουσα κατασκευή που η πλαστικότητα της, της προσδίδει κάποιο λειτουργικό χαρακτήρα. Η αρχή της έμπνευσης της και ο προσανατολισμός της όμως είναι τεχνολογικός και όχι με όρους design.

Τέλος, για ακόμα μια χρονιά θαυμάσαμε την εξέλιξη και την κουλτούρα της Megaman. Γοητευτήκαμε ακόμα περισσότερο από τη γνωριμία μας με τον πρόεδρο της εταιρείας mr Fu που μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη, την οποία και θα παρουσιάσουμε σύντομα.

Από το Hong Kong για το flashlight.gr, Ψυλλιάς Μιλτιάδης (miltiades@flashlight.gr)

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.