Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Ενημέρωση / Εκδηλώσεις
 
«Fête des lumières» στη Lyon  
Δημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2011
 

Όταν μια ολόκληρη πόλη ντύνεται με φως... (8-11/12/2011)

Το Φεστιβάλ των Φώτων της Λυών (γαλλικά: Fête des Lumières) λαμβάνει χώρα  8-11 Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία οι κάτοικοι της Λυών τοποθετούν μικρά κεριά στα παράθυρά τους προς τιμήν της Παναγίας. Η ρίζες του φεστιβάλ βρίσκονται πάνω από 150 χρόνια πίσω στα 1852, όταν ήταν να εγκαινιαστεί το άγαλμα της Παναγίας στη Fourviere Hill. Τα εγκαίνια του αγάλματος επρόκειτο να γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου 1852, την ημέρα της γιορτής της Γέννησης της Θεοτόκου. Ωστόσο, οι πλημμύρες του Saône καθυστέρησαν την ολοκλήρωση  του αγάλματος. Ο αρχιεπίσκοπος, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των λαϊκών, ως εκ τούτου επέλεξε να μετακινήσει τα αποκαλυπτήρια στις 8 Δεκεμβρίου.

Το άγαλμα φωτίστηκε με φωτοβολίδες, τα πυροτεχνήματα ήταν έτοιμα για εκτόξευση από την κορυφή του Fourviere Hill και οι φιλαρμονικές να παίξουν στους δρόμους.  Ωστόσο, το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, τη μεγάλη ημέρα, μια καταιγίδα χτύπησε τη Λυών. Ο τελετάρχης βιαστικά αποφάσισε να ακυρώσει τα πάντα και να αναβάλει τους εορτασμούς για μια ακόμη φορά έως την επόμενη Κυριακή. Στο τέλος όμως οι ουρανοί καθάρισαν και οι κάτοικοι της Λυών που ανυπομονούσαν για τη γιορτή, αυθόρμητα άναψαν κεριά στα παράθυρά τους, κατέβηκαν στους δρόμους και άναψαν φωτοβολίδες για να φωτίσει το νέο άγαλμα και το παρεκκλήσι της Notre-Dame-de-Fourviere. Οι άνθρωποι της Λυών συνέχισαν αυτήν την εντυπωσιακή παράδοση κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα. Η σύγχρονη γιορτή είναι μια τετραήμερη εκδήλωση, όπου σύγχρονες εγκαταστάσεις φωτισμού φωτίζουν την πόλη. Το φεστιβάλ λειτουργεί επίσης ως φόρουμ για την επικοινωνία με άλλες πόλεις στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, όπου συζητείται το ζήτημα του αστικού σχεδιασμού φωτισμού.

Με περισσότερες από 20 κύριες εγκαταστάσεις φωτισμού που δημιουργούνται από σχεδιαστές φωτισμού, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, μαζί με τις δημόσιες δραστηριότητες και τα συμπόσια, η Fête des Lumières προσελκύει περισσότερα από 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Στα κυριότερα σημεία του φεστιβάλ περιλαμβάνεται η φωτεινή προβολή στην πρόσοψη του θεάτρου Σελεστέν, ο φωτισμός στο άγαλμα του έφιππου Louis XIV στην Πλατεία Μπελκούρ, η Βασιλική του Fourviere η οποία ανάβει σε διάφορα χρώματα, καθώς και το Place des Terreaux.

Εγκαταστάσεις και εφαρμογές που συνθέτουν ένα υπέροχο και σπάνιο φωτιστικό θέαμα και αποτελούν εκτός των άλλων μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα χειμερινό ταξίδι στη Γαλλία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ στο επίσημο site: www.lumieres.lyon.fr

Επιμέλεια: Ψυλλιάς Μιλτιάδης (miltiades@flashlight.gr)

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.