Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Παρουσιάσεις Προϊόντων / LED
 
Solar Tree  
Δημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2010
 

Εταιρία: Artemide
Designer: Ross Lovegrove

To Solar Tree αποτελεί μια επαναστατική αντίληψη φωτισμού πόλης που αντικατοπτρίζει την τέλεια συνύπαρξη του πρωτοποριακού design με την οικολογική τεχνολογία αιχμής.

Το Solar Tree ανοίγει νέους ορίζοντες στον δημόσιο φωτισμό πόλεως και ικανοποιεί τις πιο επιτακτικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αισθη-τικές ανάγκες του σήμερα. Η ικανότητα της Artemide να συνδυάζει τον πρωτοποριακό σχεδιασμό με την προηγμένη τεχνολογία παράλληλα με την ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα την κάνει το ιδανικό όχημα για την ανάπτυξη αυτού του project που ξεκίνησε από την δημιουργική ιδέα του Ross Lovegrove με την συνεργασία της Sharp Solar, της leader εταιρείας παγκοσμίως στην κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών.

Έρευνα και πειραματισμός στην αντίληψη του φωτισμού, καινοτομίες και υψηλή τεχνολογία στην χρήση και στον έλεγχο του φωτός, εξαιρετική προσοχή στην χρήση οικολογικών πρώτων υλών και στις περιβαλλοντικές ανάγκες εν γένει, μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση για άψογο design : αυτές είναι οι αξίες που ξεχωρίζουν την Artemide και οι αρχές που διέπουν αυτή τη νέα ιδέα για δημόσιο φωτισμό.

Το Solar Tree αποτελεί την επιτυχημένη ζεύξη της πιο προηγμένης τεχνολογίας και των αισθητικών απαιτήσεων του αστικού ιστού δια μέσου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Artemide έχει αφιερώσει την απαράμιλλη εμπειρία της και την θέληση της στην πραγμάτωση αυτών των στόχων οδηγούμενη από ένα πάθος για την έρευνα και την βιωσιμότητα και μια βαθειά αφοσίωση για το άψογο design.

Το προϊόν

Η έμπνευση του Solar Tree πηγάζει από τις οργανικές φόρμες της φύσης, επαναπροσδιορίζοντας την μορφολογία των δένδρων και εισάγοντας τον αισθησιασμό της φύσης στο αστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ross Lovegrove :“ Το Solar Tree είναι ένα project που υμνεί το design, την φύση και την τέχνη και αντιπροσωπεύει το DNA των καιρών μας. Ένα εκλεπτυσμένο δένδρο με οικολογικά έξυπνα «φρούτα» που είναι οι φούσκες με τα LEDs που φωτίζουν την νύχτα, πυροδοτούμενα από ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels”. Ο αισθητικά ραφιναρισμένος σχεδιασμός εμπεριέχει μια άκρως υψηλή τεχνολογία που είναι αποτέλεσμα της καινοτόμου έρευνας που διεξήχθη από την Artemide μετά την βαθιά παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί μια στιβαρή λύση στο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τεχνική περιγραφή

Η όλη κατασκευή αποτελείται από κυρτούς ιστούς διαφορετικής διατομής με μέγιστο ύψος 5,5 μ και άνοιγμα διαμέτρου περίπου 4,5 μ. Κάθε ένας από τους 10 λεπτούς «μίσχους» (Φ 40χιλ.) απολήγει σε ένα LED 1W που καλύπτεται από προστατευτικό φακό PMMA.

Οι 10 μεγάλες κεφαλές στηρίζονται σε ιστούς με διατομή 76 χιλ. και περιλαμβάνουν στο πάνω μέρος τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, ενώ στο κάτω μέρος 4 από αυτές έχουν μια συστάδα από 20 LEDs του 1W, που επίσης προστατεύονται από φακούς PMMA και διαχέουν το φως μέσω ανταυγαστήρων από καθαρό αλουμίνιο.

Η βάση είναι από ενισχυμένο τσιμέντο και αυτή σχεδιασμένη με την ίδια αντίληψη της οργανικής φόρμας, που σχηματίζει ένα αναπαυτικό και ανατομικό παγκάκι για τους πολίτες. Οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και τα κουτιά ελέγχου είναι τοποθετημένα στην βάση και αποτελούνται από:

• Δύο μπαταρίες – συσσωρευτές 12V - 24Ah
• Κουτί διακλάδωσης για τα 10 φωτοβολταϊκά panels
• Κουτί διακλάδωσης για τις 10 LED κεφαλές και τις 4 LED λάμπες
• Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της φώρτησης των μπαταριών-συσσωρευτών
• Ηλεκτρονική παροχή για σύνδεση με το δίκτυο της πόλης
• Ηλεκτρονικό χειριστήριο για τις LED κεφαλές και LED λάμπες

LED

Ισχύς κάθε κεφαλής 22W
Φωτεινή ροή κάθε κεφαλής 1250 lm
Θερμοκρασία χρώματος φωτός 6000ο Κ

SOLAR PANELS

Τάση 12V
Max. ισχύς ανά panel 38W

Λειτουργίες

Το SOLAR TREE έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο οδοφωτισμού της πόλης.

Όταν συνδεθεί για αυτόνομη λειτουργία (χωρίς να είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της πόλης) χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά panels κατά την διάρκεια της ημέρας και συσσωρεύεται στις μπαταρίες. Το δειλινό , που αναγνωρίζεται αυτόματα από το σύστημα, οι πηγές φωτισμού LED ενεργοποιούνται και παραμένουν ανοιχτές μέχρι το ξημέρωμα. Το Solar Tree μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα για τρείς συνεχείς μέρες με καιρό νεφελώδη, έως πολύ νεφελώδη.

Όταν το Solar Tree συνδεθεί σε συνδυασμένη λειτουργία με το δημόσιο δίκτυο οδοφωτισμού, χρησιμοποιεί την συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια για να ενεργοποιήσει/απενεργοποιήσει τις φωτεινές πηγές LEDs σε συγχρονισμό με το δίκτυο στο οποίο μπορεί να αποδώσει το υπερβάλλον συσσωρευμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε περίπτωση δε που τα αποθέματα ενέργειας στο Solar Tree είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε αυτόματα μειώνει την φωτεινή απόδοση , έτσι ποτέ κανένας δημόσιος χώρος δεν μένει στο απόλυτο σκοτάδι.

Πρόγραμμα λειτουργίας

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες κάθε εφαρμογής, υπάρχουν τρία λειτουργικά προγράμματα που μπορούν να επιλεγούν μέσω ενός τηλεχειριστηρίου.

1. Πρόγραμμα 0 (standard): εξασφαλίζει την φωτεινότητα 8 lux, μέσω ενός ενσωματωμένου ρυθμιστή που διατηρεί τις φωτεινές πηγές LED στο 25% της max. δυνατότητας τους από το δειλινό μέχρι το ξημέρωμα.

2. Πρόγραμμα 1 (περίπτωση 1η) : εξασφαλίζει τις LED πηγές φωτισμού στο 100% της απόδοσης τους (33lux) από το δειλινό μέχρι τι ξημέρωμα και μεταπηδά αυτόματα στο Πρόγραμμα 0 το πρωί.

3. Πρόγραμμα 2 (περίπτωση 2η) : εξασφαλίζει τις LED πηγές φωτισμού στο 100% της απόδοσης τους (33lux) από το δειλινό μέχρι το ξημέρωμα μέσω της επιλογής του on/off χειρισμού από το τηλεχειριστήριο και κατόπιν το πρωί μεταπηδά στο standard πρόγραμμα 0.

Σημείωση: Το πρόγραμμα 0 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στο Solar Tree να λειτουργεί απρόσκοπτα ακόμη και κατά την διάρκεια της περιόδου του φθινοπώρου/χειμώνα όταν η μέση καθημερινή ηλιοφάνεια είναι μειωμένη.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

• 4 ΚΕΦΑΛΕΣ (80LED) σε 25% λειτουργία = μέση φωτεινότητα 8 Lux
• 4 ΚΕΦΑΛΕΣ (80LED) σε 100% λειτουργία = μέση φωτεινότητα 33 Lux

Το Solar Tree βγαίνει στην παραγωγή το Σεπτέμβριο του 2010 και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, που σε λίγο χρονικό διάστημα θα φωτίζουν οικολογικά και αισθητικά σημαντικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ιταλίας.

 

Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.