Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
Σελίδες : 1 | 2 | 3
 
Τι είναι ο Lighting Designer;;  
Δημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2004
 

Συνέντευξη με κ.Θεόδωρο Κοντορήγα BSc MBA MSc
Μελετητή Αρχιτεκτονικού Φωτισμού
Μέλος ELDA, IALD, Society of Light & Lighting

Φωτογραφία 6
Ο φωτισμός του εστιατορίου Ophim στο Soho του Λονδίνου συνδυάζει αρμονικά ψυχρούς και ζεστούς τόνους για τη δημιουργία μιας ενδιαφέρουσας εικόνας.

Flashlight : Θεωρείτε πως ο σχεδιαστής φωτισμού πρέπει να έχει μέσα του και καλλιτεχνικά στοιχεία;

Ο σχεδιασμός φωτισμού δεν είναι αμιγώς τεχνικό επάγγελμα αλλά συνδυάζει την τέχνη και τη σύγχρονη τεχνολογία του αρχιτεκτονικού φωτισμού για την αισθητική ανάδειξη κάθε εσωτερικού η εξωτερικού χώρου. Οι δημιουργικές ιδέες και λύσεις φωτισμού απαιτούν φαντασία αλλά και εμπειρία από την πλευρά του σχεδιαστή ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να τις υλοποιήσει τεχνικά. Οπωσδήποτε η καλλιτεχνική εκπαίδευση όπως και η εκπαίδευση στο design μπορεί να βοηθήσει το σχεδιαστή ως προς τη διαμόρφωση μιας δημιουργικής φαντασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύτιμο να έχει στο μυαλό του μια μεγάλη βιβλιοθήκη οπτικών εικόνων που μπορεί κατά περίπτωση να χρησιμοποιεί κατά περίπτωση στην εργασία του. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση των διαφορετικών ατμοσφαιρών που δημιουργεί ο φυσικός φωτισμός, που δεν είναι ποτέ στατικός αλλά εναλλάσσεται ως προς την ένταση, την κατεύθυνση και το χρώμα του αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και πηγή έμπνευσης για κάθε σχεδιασμό φωτισμού. Άλλη πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο φωτισμός στη ζωγραφική, στο θέατρο και στη φωτογραφία.

Flashlight : Κατά πόσο μπορεί ένα παλιό και "απρόσωπο" κτίριο να μεταμορφωθεί με τους κατάλληλους φωτισμούς;

Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο δεν υπάρχουν απρόσωπα κτίρια αλλά όσο πιο παλιά πάμε τόσο πιο ενδιαφέροντα κτίρια συναντάμε από άποψη αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών λεπτομερειών. Πράγματι, η δύναμη του φωτισμού να μεταμορφώνει τη νυκτερινή εικόνα κτιρίων και λοιπών δημόσιων χώρων είναι μοναδική. Με τον κατάλληλο φωτισμό δεν αναδεικνύεται μόνο η εξωτερική ομορφιά ενός κτιρίου αλλά προάγεται η ασφάλεια, και ο εύκολος προσανατολισμός των κατοίκων μιας πόλης κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της αστικής ζωής.

Flashlight : Πιστεύετε πως ένας σχεδιαστής φωτισμού πρέπει να έχει επαρκείς γνώσεις αρχιτεκτονικής αλλά και ψυχολογίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύνθετες απαιτήσεις του επαγγέλματός του;

Είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα δημιουργικά επαγγέλματα είναι πολυσύνθετα και το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος του ενδιαφέροντος τους. Ο σχεδιαστής φωτισμού σαφώς και θα πρέπει να έχει γνώσεις αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και ψυχολογίας καθώς και γνώση υπολογιστών για την αποτελεσματική παρουσίαση των ιδεών του, γνώσεις ηλεκτρομηχανολογίας αλλά και εξαιρετικά επικοινωνιακά προσόντα.

Flashlight : Θεωρείτε πως αυτή η τάση εντυπωσιασμού που επικρατεί τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον φωτισμό πρόκειται να επικρατήσει ή αναμένουμε στο μέλλον πιο λιτές και "καθαρές" προτάσεις;

Ο εντυπωσιασμός ειδικά στις μέρες μας που η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει κάθε δυνατό εργαλείο για την πραγματοποίηση των ιδεών μας είναι εύκολος. Για παράδειγμα, κάθε ένας σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλαγές χρωμάτων για το φωτισμό ενός χώρου. Το αποτέλεσμα όμως σπάνια θα είναι ενδιαφέρον. Ο φωτισμός δεν έχει υπόσταση από μόνος του αλλά λειτουργεί σε συνεργασία και αρμονία με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Ο σχεδιαστής φωτισμού ουσιαστικά συνθέτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα με σκοπό να αναδείξει τις ιδιαίτερες ποιότητες ενός χώρου. Ο φωτισμός μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλεί εντυπωσιασμό αλλά μπορεί και να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εμπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου προσφέρουν πάντα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο σχεδιαστής φωτισμού κινείται. Προσωπικά πιστεύω ότι στο μέλλον θα κυριαρχήσουν οι λιτές απλές γραμμές στο φωτισμό τόσο σε επίπεδο δημιουργίας ατμόσφαιρας όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού που την υποστηρίζει. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η τάση του σχεδόν ‘αόρατου’ φωτιστικού του φωτιστικού δηλαδή που θα ενσωματώνεται στα δομικά στοιχεία του χώρου κάνοντας έτσι πράξη την επιθυμία να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι φωτεινές πηγές.

Φωτογραφία 7
Δυναμικοί φωτισμοί με εναλλαγές χρωμάτων στο εστιατόριο Bungalows του ξενοδοχείου Olympian Village στον Πύργο.

Flashlight : Ποιες τεχνολογίες φωτισμού επιτρέπουν στους σχεδιαστές να "παίξουν" με τα χρώματα, τις σκιές και τις γωνίες; Ποιες θεωρείτε εσείς ως τις πιο ευέλικτες; (π.χ. LED κ.λ.π.)

Στις μέρες μας κάθε σχεδιαστής φωτισμού θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερός. Η σύγχρονη τεχνολογία του προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία και ακόμη περισσότερα για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Αυτό βέβαια κάνει το έργο του ακόμα πιο δύσκολο αφού πλέον ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία του και φυσικά ο προϋπολογισμός του έργου. Οι νέες πηγές φωτισμού όπως τα LEDs, εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας ζωής τους και του μικρού τους μεγέθους, μπορούν να ενσωματωθούν με εξαιρετική ευκολία στα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου. Άλλες σύγχρονες τεχνολογίες όπως τα συστήματα φωτισμού με οπτικές ίνες, οι προβολείς εναλλαγής χρωμάτων μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε κάθε σχεδιασμό όπου οι συμβατικές λύσεις φωτισμού αδυνατούν. Προσωπικά πιστεύω ότι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του αρχιτεκτονικού φωτισμού είναι η εξέλιξη και τελειοποίηση των συστημάτων έλεγχου φωτισμού. Στην εποχή μας, που οι περισσότεροι αρχιτεκτονικοί χώροι εξυπηρετούν πολλαπλές χρήσεις, ο φωτισμός μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και διάθεση, οι οποίες μπορούν να μην πλέον στατικές αλλά να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή / και της νύκτας. Τα συστήματα αυτά προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για σχεδιασμούς φωτισμού που είναι όχι μόνο ευέλικτοι και δυναμικοί αλλά και για πρώτη φορά επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση του χρήστη με το φωτισμό του χώρου. Έτσι ο χρήστης μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στην ένταση και το χρώμα του φωτισμού στο χώρο που εργάζεται και ζει.

Flashlight : Τελειώνοντας θα ήθελα να με πληροφορήσετε για την ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων – σεμιναρίων αρχιτεκτονικού φωτισμού που πραγματοποιούνται στη χώρα μας για την θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση αρχιτεκτόνων, μηχανικών, ηλεκτρολόγων και άλλων συναφών ειδικοτήτων;

Δυστυχώς μέχρι τώρα στη χώρα μας δεν υπήρχε η δυνατότητα της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στη τέχνη και τεχνολογία του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Βρίσκομαι όμως στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ύστερα από πρόσκληση ενός εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, θα πραγματοποιήσω μια σειρά από επαγγελματικά σεμινάρια αρχιτεκτονικού φωτισμού τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και αναλυθούν οι δυνατότητες του φωτισμού ως του πλέον σημαντικού μέσου ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Με αφετηρία την παρουσίαση των βασικών αρχών φωτομετρίας και της σύγχρονης τεχνολογίας του αρχιτεκτονικού φωτισμού, το σεμινάριο θα προχωρήσει στην ανάλυση των ποιοτικών εκείνων παραμέτρων που εξασφαλίζουν έναν πετυχημένο σχεδιασμό φωτισμού, που ικανοποιεί όχι μόνο την ανάγκη αποτελεσματικής ανάδειξης κάθε χώρου αλλά και την ανάγκη δημιουργίας θετικών συναισθημάτων σε όσους ζουν και εργάζονται στους χώρους αυτούς. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν επίσης, από πρακτική άποψη, οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι σχεδιασμού του φωτισμού σε μια σειρά εφαρμογών όπως για παράδειγμα δημόσιοι αστικοί χώροι, ιστορικά κτίρια και μνημεία, μουσεία και gallery, καταστήματα και εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γραφεία, κατοικίες, εστιατόρια και υπαίθριοι χώροι και θα παρουσιαστούν παραδείγματα πετυχημένων μελετών από το διεθνή και Ελληνικό χώρο.

Flashlight : Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κοντορήγα και να σας ενημερώσουμε ότι πληροφορίες για τα σεμινάρια και το έργο του μπορείτε να αντλήσετε από την δικτυακή τοποθεσία του γραφείου του στο κάτωθι σχετικό link.

Φωτογραφία 8 Δραματικός φωτισμός και ανάδειξη των εξωτερικών χώρων στην είσοδο του ξενοδοχείου Royal Mare Village στην Κρήτη.

 

 
Σελίδες : 1 | 2 | 3
 
Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.