Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
 
Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού (ΕΦΕ)  
Δημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2008
 

Ποιος είναι ο ρόλος και σκοπός της ύπαρξης της;
Συνέντευξη του Δρ. Χάρη Καμπεζίδη προέδρου της ΕΦΕ

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα τα γραφεία της ΕΦΕ που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ααστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Οι λόγοι της συνάντησής μας ήταν καταρχήν να γνωριστούμε με τον κ. Καμπεζίδη, γεγονός που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και χρόνια μιας και το flashlight.gr αποτελεί το μοναδικό μέσο ενημέρωσης για το συγκεκριμένο κλάδο και δεύτερον για να μας αναλύσει διάφορα θέματα σχετικά με το ρόλο και το σκοπό ύπαρξης της ΕΦΕ, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σαφή εικόνα.

Αυτό που με χαροποίησε ιδιαιτέρα είναι η συζήτηση που είχαμε για το ενδεχόμενο συνεργασίας μας σε διάφορα επίπεδα όσον αφορά την εξέλιξη του κλάδου, τα οποία εφόσον καταλήξουν κάπου, θα ανακοινωθούν μελλοντικά.

Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού δεν έχει την υποστήριξη που θα έπρεπε από τις εταιρίες και τους επαγγελματίες του χώρου, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει και με το ηλεκτρονικό μας περιοδικό και μας υποψιάζει στο κατά πόσον οι ίδιοι επιθυμούμε την εξέλιξη του κλάδου μας.

Λιανόπουλος Μάνος: Ποιος είναι ο ρόλος και σκοπός ύπαρξης της ΕΦΕ;

Δρ. Καμπεζίδης: Η ΕΦΕ δημιουργήθηκε το 2002 από εμένα και τον κ. Παϊσίδη, ως μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που πρέπει να διευκρινίσω  δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα. Σκοπός της, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό, είναι η προώθηση των διεθνών προτύπων στην Ελλάδα κα η εκπόνηση εθνικών προτύπων. Η ΕΦΕ αποτελεί τον εθνικό μας εκπρόσωπο στην Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού (CIE).

Ασχολείται με την διάδοση θεμάτων φωτισμού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε ημερίδες, ή συνέδρια φωτισμού.

Λιανόπουλος Μάνος: Τι έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα η ΕΦΕ και με ποιόν τρόπο ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι; Διότι παρόλο που το περιοδικό μας αναζητά τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μία φορά έχουμε ενημερωθεί έγκαιρα και δημοσιεύσαμε σχετικό δελτίο τύπου, ενώ συνήθως το μαθαίναμε εφόσον έχει ήδη πραγματοποιηθεί κάποια εκδήλωση.

Δρ. Καμπεζίδης: Έχουμε διοργανώσει τέσσερα διεθνή συνέδρια, το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 με θέμα το «Νυχτερινό Αστικό Τοπίο» και αρκετές ημερίδες. Όλες οι εκδηλώσεις της ΕΦΕ ανακοινώνονται πρώτα στα Μέλη της, ενώ μεριμνάται καταχώρησή τους στο δελτίο του ΤΕΕ και ενίοτε του ΣΑΔΑΣ (περιοδικό των αρχιτεκτόνων) καθώς και δελτία τύπου. Για τα δύο τελευταία συνέδρια υπήρξε ανακοίνωση και στο ειδικό περιοδικό ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Λιανόπουλος Μάνος: Ποιες άλλες δραστηριότητες έχει αναπτύξει η ΕΦΕ πλην των παραπάνω αναφερθέντων;

Δρ. Καμπεζίδης: Παρʼ όλο που η ΕΦΕ δεν αποτελεί επίσημο δημόσιο φορέα στη χώρα μας στα θέματα φωτισμού, η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη CIE μέσω της ΕΦΕ μας δίδει κύρος. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων ΕΛΟΤ και εθνικών επιτροπών φωτισμού. Η συνεργασία αυτή αποδίδει καρπούς γιατί αποσυμφωρεί τους ΕΛΟΤ από τις διαδικασίες αποδοχής, μετάφρασης και προώθησης των διεθνών (και ευρωπαϊκών) προτύπων φωτισμού. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί και στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με τον ΕΛΟΤ, υποβάλλοντας επιχειρησιακά σχέδια για το φωτισμό και προσπαθώντας να τον απαλλάξουμε από το φορτίο της διαχείρισης των προτύπων φωτισμού.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα πρότυπα που εκπονεί η CIE απευθύνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά μετατρέπονται και σε ευρωπαϊκά μέσω του CEN (του ευρωπαϊκού ISO) οπότε  καταλήγουν στον ΕΛΟΤ για να εφαρμοσθούν και στη χώρα μας.

Λιανόπουλος Μάνος: Εφόσον στην Ελλάδα η παραγωγή κατέχει μικρό ποσοστό στον τομέα του φωτισμού και οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε εμπορικό επίπεδο, ποια η ουσία να συζητάμε για καθορισμό προτύπων στο φωτισμό;

Δρ. Καμπεζίδης: Τα πρότυπα δεν αφορούν μονάχα την παραγωγή, άλλα και όλες τις εφαρμογές του φωτισμού. Για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το στάδιο ΟΑΚΑ και όλοι οι υπόλοιποι χώροι δεν μπορεί να φωτίστηκαν στην τύχη. Έπρεπε να ακολουθηθούν κάποια πρότυπα. Το ερώτημα είναι αν οι μελέτες φωτισμού συμμορφώθηκαν προς αυτά. Αντίστοιχα πρότυπα υπάρχουν για πάρα πολλές εφαρμογές όπως ο φωτισμός σηράγγων ή ο δημοτικός φωτισμός.

Λιανόπουλος Μάνος: Άρα αν κρίνω από τη σημερινή κατάσταση τα πρότυπα υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα;

Δρ. Καμπεζίδης: Ακριβώς. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν τηρούνται τα πρότυπα.

Λιανόπουλος Μάνος: Η ΕΦΕ δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό;

Δρ. Καμπεζίδης: Η ΕΦΕ δεν είναι εξουσιοδοτημένος φορέας με για τον έλεγχο και τήρηση των προτύπων. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι μία ουσιαστική συνεργασία μας με τον ΕΛΟΤ σε επίπεδο συνολικής διαχείρισης των προτύπων φωτισμού, κάτι που σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Ο ΕΛΟΤ απλά μεταφράζει τα ευρωπαϊκά κείμενα και τα προωθεί για εθνικά πρότυπα. Αυτό δεν είναι αρκετό γιατί πολλά από αυτά δεν προσεγγίζουν την Ελληνική πραγματικότητα. Είναι κάτι που το ζητάμε αρκετό καιρό από τον ΕΛΟΤ ως χρέος μας και όχι έναντι κάποιου κόστους, άλλα δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους του μέχρι σήμερα.

Λιανόπουλος Μάνος: Τι προσωπικό απασχολεί η ΕΦΕ;

Δρ. Καμπεζίδης: Η ΕΦΕ διοικείται από 3μελές ΔΣ αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα και τον Ταμία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες για απασχόληση άλλου προσωπικού, αλλά στο μέλλον, όταν οι υποχρεώσεις και τα οικονομικά της ΕΦΕ αυξηθούν, κάτι τέτοιο θα εξεταστεί.

Λιανόπουλος Μάνος: Από πού προέρχονται οι πόροι της ΕΦΕ (οικονομικοί);

Δρ. Καμπεζίδης: Από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει κυρίως και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα Μέλη της. Η ετήσια συνδρομή τους είναι ανάλογη της κατηγορίας Μέλους (εταιρικό, απλό, φοιτητής). Για τους φοιτητές, μάλιστα, η συνδρομή είναι μάλλον συμβολική.

Λιανόπουλος Μάνος: Πόσα είναι τα μέλη σήμερα;

Δρ. Καμπεζίδης: Γύρω στα 45.

Λιανόπουλος Μάνος: Είναι μικρό νούμερο. Περίμενα αρκετά μεγαλύτερο αριθμό αν υπολογίσουμε ότι οι εταιρίες του χώρου μόνο σε επίπεδο εισαγωγών ή παραγωγής προϊόντων φωτισμού, ξεπερνάνε τις 100. Μήπως το κόστος εγγραφής μέλους είναι απαγορευτικό;

Δρ. Καμπεζίδης: Όχι δεν θα το έλεγα αυτό. Για τις εταιρίες είναι 500?, τα φυσικά πρόσωπα 100? και τους φοιτητές 30?.

Λιανόπουλος Μάνος: Ποια τα οφέλη ενός Μέλους της ΕΦΕ;

Δρ. Καμπεζίδης: Η απόκτηση των διεθνών προτύπων δεν παρέχεται δωρεάν από τους διεθνείς οργανισμούς. Τα μέλη μας έχουν έκπτωση 25% στην απόκτηση των προτύπων αυτών, το οποίο αποτελεί σημαντικό ποσοστό ιδίως για κάποια εταιρία που χρησιμοποιεί ετησίως τέτοιου είδους πρότυπα. Επίσης, στα Μέλη μας παρέχονται ειδικές τιμές σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΕΦΕ (συνέδριο, ημερίδα, δημοσίευμα). Τέλος, είναι οι πρώτοι αποδέκτες κάθε είδους ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τον κλάδο και τη δραστηριότητά μας.

Λιανόπουλος Μάνος: Θα σας παρακαλέσω να μου δώσετε ένα παράδειγμα μιας πρακτικής εφαρμογής της ΕΦΕ, για να γίνει πιο κατανοητή από τον κόσμο η δραστηριότητά της σε επίπεδο προτύπων.

Δρ. Καμπεζίδης: Θα αναφέρω μια πρόσφατη περίπτωση στην οποία ζητήθηκε η συνδρομή μας με την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης. Κάποιοι κάτοικοι ενός Δήμου των βορείων προαστείων της Αθήνας, είχανε έντονα προβλήματα από τη θάμβωση που προκαλούσε ο φωτισμός από τους πυλώνες ενός παρακείμενου δημοτικού σταδίου. Θέλανε λοιπόν να δούνε, αν χρησιμοποιήθηκαν τα αντίστοιχα πρότυπα φωτισμού σταδίων, ή απλά ο Δήμος έδωσε το ελεύθερο στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες του να τοποθετήσουν τους προβολείς όπως ήθελαν. Η ΕΦΕ, λοιπόν, αναλαμβάνει τέτοιου είδους μελέτες με κάποιο κόστος, παραδίδοντας τεχνική μελέτη στον ενδιαφερόμενο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμο σκοπό. Εδώ είναι που μπαίνει και η κοινωνική διάσταση της ΕΦΕ. Παρόλο που δεν είναι δημόσια υπηρεσία, άλλα εκπροσωπεί την Ελλάδα στη (CIE) και συμμετέχει στην εκπόνηση των προτύπων τα οποία τελικά καταλήγουν στον ΕΛΟΤ, ζητά να αναλάβει το ρόλο που της ανήκει δικαιωματικά στη διαχείριση των προτύπων φωτισμού.

Λιανόπουλος Μάνος: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και να ρωτήσω για τη δράση σας όσον αφορά την εκπαίδευση σε θέματα φωτισμού. Στην Ελλάδα σήμερα σε επίπεδο εκπαίδευσης, το μόνο που υπάρχει είναι το εργαστήριο φωτοτεχνίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο του κ. Φραγκίσκου Τοπαλή, στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων.

Δρ. Καμπεζίδης: Η διάθεση υπάρχει άλλα η δράση δεν είναι έντονη λόγω του ότι πρέπει να βρεθούν χρηματοδότες για να υλοποιηθούν κάποια σεμινάρια, ή οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι να αναλάβουν το κόστος των σεμιναρίων (με τη μορφή διδάκτρων). Τα εκπαιδευτικά θέματα αποτελούν μία από τις ιδιαίτερες ευαισθησίες μας για τον κλάδο. Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια στη δημιουργία μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών στο φωτισμό, οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα.

Το κακό είναι ότι και στα εκπαιδευτικά θέματα η ελληνική πραγματικότητα «καρκινοβατεί» μη αποδεχόμενη με ευκολία κάτι το καινούριο. Χρειάζεται χρόνος ώστε να ζυμωθεί και να ωριμάσει μια ιδέα.

 

Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.