Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Κτίριο Maki της Novartis  
Δημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2010
 

«Υψηλή αρχιτεκτονική» από τον Fumihiko Maki και «λειτουργικός φωτισμός» από τους Licht Kunst Licht, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό παζλ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Ελβετία.

Το κτίριο Maki Building, σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Fumihiko Maki, αποτελεί την τελευταία προσθήκη σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων «υψηλής αρχιτεκτονικής» που διαμορφώνουν τα κεντρικά γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Pharma AG.

Κτίρια σχεδιασμένα από παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες όπως oι Tadao Ando, David Chipperfield, Diener & Diener, Frank O. Gehry και Alvaro Siza, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης πολεοδομικού σχεδιασμού, βάσει της οποίας ακολουθούνται συγκεκριμένες αρχές αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού.

Ο τομέας της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι άκρως ανταγωνιστικός ενώ χαρακτηριστική είναι η συνεχόμενη πίεση για καινοτομία. Στα πλαίσια αυτά, η συνεχόμενη ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων είναι απαραίτητη στην οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης.

Τα γραφεία και εργαστήρια της εταιρείας βασίζονται σε ένα πρότυπο διάταξης και οργάνωσης που προωθεί την απεριόριστη επικοινωνία μεταξύ όλων των επιστημονικών τομέων.

Ο σχεδιασμός των κτιρίων προβλέπει την ποικιλία στο είδος και στο μέγεθος των γραφείων και εργασιακών χώρων, ενώ παρέχετε στους εργαζομένους η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ατομικών ή ομαδικών γραφείων και ανοιχτών ή κλειστών χώρων συνεδριάσεων.

Το νέο κτίριο Maki Building συγκεντρώνει σε επτά ορόφους 150 ποικιλόμορφους χώρους εργασίας. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο κτίριο, είναι η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική διαφάνεια 'ανοιχτού σχεδιασμού'. Η κάτοψη παραμένει ελεύθερη από τοίχους και κάθετα στοιχεία, ώστε οι εργασιακοί χώροι να επικοινωνούν και να διαχωρίζονται αναλόγως την χρήσης τους με στοιχεία ελαφριάς και εφήμερης κατασκευής.

Αντίστοιχα στο σχεδιασμό φωτισμού αναζητήθηκαν λύσεις που δεν θα διατάρασσαν τη διαφάνεια και τον 'ανοιχτό σχεδιασμό' των εσωτερικών χώρων.

Οι σχεδιαστές φωτισμού Licht Kunst Licht πρότειναν ως λύση ένα ειδικής κατασκευής φωτιστικό στοιχείο το οποίο κατά την τοποθέτηση του θα διατηρούσε το εργασιακό περιβάλλον «οπτικά καθαρό» από εμφανή φωτιστικά σώματα, άλλα παρόλα αυτά θα παρείχε επαρκή και «ποιοτικό φωτισμό» στους χώρους εργασίας.

Το φωτιστικό σώμα ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό των επίπλων και τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο αντικριστά γραφεία ως σταθερή, κεντρική κονσόλα. Το μήκος του ανέρχεται στα 2 μέτρα, βρίσκεται σε απόσταση ύψους 70 εκ. από τους πάγκους εργασίας και εξυπηρετεί δύο λειτουργίες: μεγάλης ισχύος LED με ειδικά σχεδιασμένα οπτικά αξεσουάρ παρέχουν τοπικά συγκεντρωτικό φωτισμό, ενώ λάμπες φθορισμού παρέχουν ξεχωριστά γενικό φωτισμό, φωτίζοντας την οροφή.

Για την φωτιστική κάλυψη της κοντινής απόστασης μεταξύ φωτιστικού και πάγκου εργασίας χρησιμοποιήθηκαν υψηλής απόδοσης LED, ενώ για την αποφυγή θάμβωσης από τους λαμπτήρες φθορισμού, χρησιμοποιήθηκαν μικρο πρισματικές επιφάνειες κάλυψης για ομοιογενή εξάπλωση του φωτός, με ρύθμιση της διάχυσης στις 360 μοίρες.

Το ειδικής κατασκευής φωτιστικό στοιχείο είναι προϊόν υψηλής ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ένα ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα αυτοματισμού ρυθμίζει το φωτισμό του κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι λάμπες φθορισμού λειτουργούν και ως φώτα ασφαλείας.

Τα μόνα κάθετα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον εσωτερικό χώρο είναι τα φωτεινά ιδιωτικά δωμάτια γυάλινης κατασκευής που εξυπηρετούν τις ανάγκες συνεδριάσεων. Τα δωμάτια αυτά 'επικαλύπτονται' από ειδικά φωτιστικά πάνελ οροφής που παρέχουν επίσης διπλής λειτουργίας φωτισμό: ομογενή, ρυθμιζόμενο, συγκεντρωτικό φωτισμό προς τα κάτω και διάχυτο φωτισμό προς τα πάνω μέσω συστήματος ημιδιάφανων πάνελ. Το φως που προέρχεται από την οροφή διαχέεται και στον υπόλοιπο χώρο γραφείων και διαδρόμων, ενώ τα φωτεινά ιδιωτικά δωμάτια φαίνονται να αιωρούνται στον χώρο.

Ο συνδυασμός διπλής κατεύθυνσης του φωτισμού, διάχυτου προς τα πάνω και συγκεντρωτικού προς τα κάτω, έχει χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Το κτίριο Maki Building ξεχωρίζει ανάμεσα στα δέκα κτίρια που απαρτίζουν τα κεντρικά γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η διαφάνεια που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του και τον εσωτερικό φωτισμό παρέχει στους περαστικούς την άμεση οπτική επαφή με τους εσωτερικούς χώρους και τις λειτουργίες του κτιρίου, ενισχύοντας την ιδέα της άμεσης επικοινωνιακής σχέσης μεταξύ των εργασιακών χώρων.

Αρχιτέκτων: Maki and Associates, Ιαπωνία
Φωτισμός: Licht Kunst Licht, Γερμανία

Φωτογραφίες: Lukas Roth, Γερμανία

Κείμενο: Κατερίνα Λατούφη (Αρχιτέκτων)

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.