Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Καθεδρικός Ναός St. Giles στο Εδιμβούργο  
Δημοσίευση: 06 Μαΐου 2010
 

Φωτισμός σε ένα έργο του Ισλανδού καλλιτέχνη Leifur Breidfjord, από την Bruce Munro Ltd.

Ο καθεδρικός ναός του St. Giles είναι από το 1243 που κατασκευάστηκε έως σήμερα, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς τόσο αρχιτεκτονικά, oσο και ιστορικά για το Εδιμβούργο, αλλά και για την Σκοτία γενικότερα.

Για το εσωτερικό του ναού, ο Ισλανδός καλλιτέχνης Leifur Breidfjord, σχεδίασε ένα εντυπωσιακό άμβωνα, του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε o αρχιτέκτονας Philip Flockhart της Morris & Steedman Associates στο Εδιμβούργο.

Το φωτισμό του ανέλαβε η Bruce Munro Ltd και πιο συγκεκριμένα η σχεδιάστρια φωτισμού Anna Cradock. Σκοπός της ήταν να επιτευχθεί ένα εύρωστο σχέδιο, το οποίο θα αναδεικνύει την πραγματικά πανέμορφη δουλειά που έχει γίνει συνδυάζοντας ατσάλι και γυαλί. Σημαντικά κριτήρια, ήταν η εύκολη πρόσβαση για οποιαδήποτε συντήρηση και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου; ένα ζευγάρι από τέσσερα κιβώτια με 24 LEDs το καθένα αναρτημένα πάνω από το γυαλί. Κάθε κουτί έχει ένα μέτρο πλάτος και περίπου ένα μέτρο μήκος, έχοντας στην πάνω μεριά του ένα ʽθαμπωμένοʼ ημιδιαφανές ακρυλικό και στην κάτω τοποθετημένο ένα αλουμινένιο δικτύωμα βαμμένο στο χρώμα του μετάλλου της κατασκευής. Οι ημιδιαφανείς πλευρές επιτρέπουν στο φως του ήλιου να τις διαπερνά χωρίς να δημιουργούνται σκιές πάνω στις υαλογραφίες.

Τα LED στα κιβώτια τα οποία παράγουν λευκό θερμό φως, είναι τοποθετημένα στο βάθος κάθε κιβώτιου με κατεύθυνση το γυαλί της φωτιζόμενης εγκατάστασης. Κάθε LED είναι 1.2Watt ενώ υπάρχουν LED οδηγοί για κάθε κιβώτιο ξεχωριστά τοποθετημένοι σε άλλο σημείο για εύκολη πρόσβαση.

Η Anna Cradock είχε την τύχη να δουλέψει δίπλα στον Bruce Munro και τον ταλαντούχο συνεταίρο του Andrew Johnston για αρκετά χρόνια, πάνω σε πολλά projects στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και η ίδια δεν έχει καταφέρει ακόμα να επισκεφτεί τον χώρο της δημιουργίας της, είναι βέβαιο ότι χάρη σε αυτήν οι μορφές των ιπποτών δεν έχουν δει ποτέ καλύτερη νύχτα…

Φωτογραφίες: Bruce Munro Ltd, Peter Backhouse
Πηγή: ENLIGHTER
Κείμενο: Γιώργος Κωνσταντινίδης

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.