Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Εστιατόριο Vezene  
Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2011
 

Σχεδιασμός φωτιστικών σωμάτων και αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού σε ένα νέο εστιατόριο στην περιοχή του Hilton.

Το εστιατόριο Vezene βρίσκεται πίσω από το Hilton και περιβάλλεται από ένα αστικό τοπίο, όπου αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης τόσο στη διακόσμηση όσο και στο φωτισμό. Ο διάκοσμός του, αποτελείται από ακατέργαστα υλικά, λαμαρίνα, δέρμα, ξύλο δημιουργώντας σκληρές υφές και εμφανείς ενώσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις του  ιδιοκτήτη. Το Vezene είναι ένα μαγαζί που αιχμαλωτίζει τον παλμό της πόλης, παρουσιάζοντας τον στη πολυτελή του μορφή. Μέσα σε αυτήν την casual πολυτέλεια, η μετάβαση του πελάτη από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο πραγματοποιείται «αθόρυβα».

Στα ίδια πλαίσια κινείται και ο φωτισμός, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του αστικού νυχτερινού σκηνικού στον εσωτερικό χώρο. Η αίσθηση που βιώνει ο περιπατητής το βράδυ, βρισκόμενος  από το απόλυτο σκοτάδι, μέσα στο άπλετο φως των πορτοκαλί λαμπτήρων νατρίου, μετατράπηκε σε κεντρική ιδέα με εργαλεία τον αρχιτεκτονικό φωτισμό και τον σχεδιασμένο αποκλειστικά για το κατάστημα, διακοσμητικό φωτισμό. Κανένα στοιχείο του φωτισμού δεν παρεμβάλλεται οπτικά, ώστε να εμποδίζει τη θέα του επισκέπτη προς τα έξω.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού φωτισμού ήταν ο απόλυτος έλεγχος του φωτός με τη χρήση πλήρως χωνευτών φωτιστικών σωμάτων·  στενές δέσμες, dimming, θερμές αποχρώσεις, στρεφόμενες κεφαλές χαρακτηρίζουν την επιλογή τους.

Λόγω  της ανάγκης  για την πλήρη στόχευση του φωτός στα τραπέζια και τον περιορισμό του στον υπόλοιπο χώρο, για τον βέλτιστο δείκτη χρωματικής απόδοσης και για τον  περιορισμό της εκλυόμενης θερμότητας  προς τα τραπέζια,  χρησιμοποιούνται  στρεφόμενα χωνευτά γύψινα σποτ  με διχρωικές λάμπες στενής  δέσμης. Η ενσωμάτωση τους  στην οροφή ήταν απαραίτητη, ώστε να εντάσεται κάθε λειτουργικό στοιχείο μέσα στο κέλυφος και να δίνεται  η απαιτούμενη έμφαση στα διακοσμητικά φωτιστικά.

Ο διακοσμητικός φωτισμός αποτελείται από δύο ιδιοκατασκευές· το κεντρικό κρεμαστό και τις απλίκες. Αυτά, αντίθετα με τα αρχιτεκτονικά φωτιστικά, ενσωματώνονται στο περιβάλλον του μαγαζιού με τη σιδερένια κατασκευή τους και τους εμφανείς λαμπτήρες τους, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του πρωτογενούς υλικού.

Το φως που παράγουν είναι και αυτό «διακοσμητικό», μιας και τα spot έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες φωτισμού μιμούμενα παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα φώτιζε στην πραγματικότητα η απλίκα και το φωτιστικό νέον της οροφής, εάν δεν ήταν ντιμαρισμένα στο μέγιστο.

Οι απλίκες αντιπροσωπεύουν τα παλιά φωτιστικά της ΔΕΗ τα όποια τα συναντάμε ακόμα σήμερα σε απόκεντρους δρόμους της Αθήνας και στην επαρχία. Στυλιζάροντας αυτά τα φωτιστικά και κρατώντας τις βασικές τους γραμμές δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μεταλλικό πλέγμα το οποίο αγκαλιάζει την λάμπα με το διαφοροποιημένο νήμα γραμμικής διάταξης. Το αρκετά ντιμαρισμένο νήμα προσθέτει μια επιπλέον πορτοκαλί χροιά, δίνοντας στον πελάτη τη ψευδαίσθηση ότι δειπνεί κάτω από τα φωτιστικά του δρόμου.

Το κεντρικό φωτιστικό προκύπτει από τις νοητές πορτοκαλί γραμμές παράλληλες με το δρόμο, που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες. Έστω και αν αυτό δεν είναι ορατό με το μάτι διασχίζοντας ένα δρόμο, οι γραμμές αυτές σχηματοποιούνται από οποιαδήποτε πηγή φωτός το βράδυ, πετυχαίνοντας να απεικονίσουν την ένταση και τις κατευθύνσεις του αστικού τοπίου.

Φτιαγμένο από νέον, δίνει βάθος στο χώρο και έμφαση στο βασικό μέρος του μαγαζιού, την κουζίνα. Ξεκινώντας από την κουζίνα, οι γραμμές αυτές τερματίζουν στη τζαμαρία του εστιατορίου κοντά  στη πινακίδα. Η επιγραφή νέον, στην ίδια φωτεινή απόχρωση με το φωτιστικό οροφής, και βαμμένη μαύρη εξωτερικά, κάνει αισθητή τη παρουσία της με τον εξ αντανακλάσεως, έμμεσο φωτισμό της.

Η urban διάθεση του εστιατορίου σκιαγραφείται με φως, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, κάτω από ξεχωριστά μουσικά ακούσματα, κάνοντας τον επισκέπτη να αναζητήσει μια νέα γευστική αλλά και οπτική εμπειρία.

Σχεδιασμός Φωτιστικών Σωμάτων και Μελέτη Αρχιτεκτονικού Φωτισμού: Γαλάνη Μαρίζα, Μαχά Ράνια
Κείμενο: Γαλάνη Μαρίζα, Μαχά Ράνια
Έργο: Vezene, Βρασίδα 11 περιοχή Χίλτον,Αθήνα
Ημερομηνία:  2011
Φωτογραφίες: Μαχά Ράνια, Πανταβός Λευτέρης

Πηγή: www.design-district.gr

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.