Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Αρχιτεκτονικός φωτισμός από έναν καλλιτέχνη  
Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2010
 

Ο James Turrell φωτίζει ένα κτίριο κατοικιών στο Hyde Park του Λονδίνου.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης James Turrell πειραματίζεται με το φως και τα οπτικά φαινόμενα από την δεκαετία του ʼ60, δουλεύοντας «με την ακρίβεια ενός επιστήμονα, τον λυρισμό ενός ποιητή και τον ζήλο ενός οραματιστή».

Τα έργα που τον ξεχωρίζουν είναι οι εγκαταστάσεις φωτισμού σε εκθεσιακούς και εξωτερικούς χώρους – η προβολή μονόχρωμου, διάχυτου φωτισμού σε μορφή απλών, γεωμετρικών σχημάτων.

Ένα από τα τελευταία έργα του είναι ο φωτισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου κατοικιών One Hyde Park στο Λονδίνο.

Το κτίριο κατοικιών βρίσκεται στην άκρη του γνωστού πάρκου του Λονδίνου Hyde Park. Το σχεδιασμό του κτιρίου έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Rogers Stirk Harbour + Partners και την εσωτερική διακόσμηση το γραφείο Candy & Candy που ζήτησε από τον James Turrell μια ομοιογενή πρόταση φωτισμού που να δένει αρμονικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου.

Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης εξηγεί, «μου αρέσει να ʽεπεκτείνωʼ τη ζωή ενός κτιρίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τo φως μπορείς να προβάλεις χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που δεν είναι εμφανή κατά την διάρκεια της μέρας».

Για πρώτη φορά ο James Turrell επεξεργάζεται και εφαρμόζει εγκαταστάσεις φωτισμού ως ένα ολοκληρωμένο σύνολο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Πίσω από την ιδέα αυτής της συνεργασίας βρίσκεται η έννοια ʽliving with artʼ - το να ζεις με την τέχνη.

Ο James Turrell καταφέρνει και μετατρέπει ολόκληρο το κτίριο κατοικιών σε ένα τεράστιο έργο τέχνης.

Εάν βρεθείτε στο Λονδίνο και στην ευρύτερη περιοχή του Hyde Park, μην παραλείψετε να περάσετε μία βόλτα από το κτίριο One Hyde Park και να επισκεφθείτε τους εξωτερικούς, δημόσιους χώρους - για μία γεύση από την τέχνη του James Turrell σε μορφή μόνιμης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης.

Κείμενο: Κατερίνα Λατούφη (Αρχιτέκτων)
Πηγή: wallpaper.com

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.