Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Ενημέρωση / Νέα
 
Illuminati  
Δημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2010
 

Tο πρωτόκολο του ιδανικού φωτισμού

Η ενασχόληση με τον τρόπο διοχέτευσης του φωτός σε έναν χώρο, μοιάζει ιδιαίτερα πρωτοποριακή και σύγχρονη. Παρόλα αυτά, ο SLL (Society in Light and Lighting) Οργανισμός για το Φως και τον Φωτισμό, γιόρτασε κιόλας τα εκατοστά του γενέθλια, εκδίδοντας τον ανανεωμένο "Κώδικα" για τον Φωτισμό 2009.

Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, ο βρετανικός Οργανισμός κυκλοφόρησε τον οδηγό σε ηλεκτρονική μορφή (CD), συνοδευόμενο όμως αυτή τη φορά κι από ένα ειδικό έντυπο εγχειρίδιο.

Στο ανανεωμένο CD θα βρει κανείς μια σειρά από "οδηγούς φωτισμού", ειδικά σχεδιασμένους για εξειδικευμένες εφαρμογές (για παράδειγμα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τον φωτισμό γραφείων ή βιομηχανικών χώρων). Ο συγκεκριμένος Κώδικας εκδίδεται από το 1936, ενώ το πέρασμα από την έντυπη στην ηλεκτρονική μορφή έγινε μόλις το 2002.

Παρά το γεγονός πως ο οργανισμός λειτουργεί υπό αυτή τη μορφή και κάτω από την σκέπη του CIBSE, Ινστιτούτου Μηχανικών Οικοδομικών Υπηρεσιών, μόλις από το 1999, η ιστορία του θα πρέπει να αναζητηθεί πίσω στο 1909. Την χρονιά εκείνη ιδρύθηκε ο Οργανισμός Μηχανικών Φωτισμού (Illuminating Engineering Society) με κύριο στόχο τις εφαρμογές φυσικού ή τεχνητού φωτισμού. Στα τέλη της δεκαετίας του ʼ70, ο εν λόγω Οργανισμός συγχωνεύτηκε με το Ινστιτούο μηχανικών Θέρμασνσης και Εξαερισμού. Αποτέλεσμα της συνένωσης αυτής ήταν το Ινστιτούτο Οικοδομικών Υμηρεσιών που το 1985, μετεξελίχθηκε στο Ινστιτούτο Μηχανικών Οικοδομικών Υπηρεσιών, το CIBSE.

Ως κομμάτι του CIBSE πια, o SLL υπόκειται σε αυστηρούς όρους επιστημονικής κατάρτισης και μηχανικής. Βέβαια, ο τομέας του φωτός και του φωτισμού δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε μια σειρά αυστηρών επιστημονικών κανόνων. Για αυτό, μέλη του οργανισμού είναι όλοι εκείνοι που συμβάλουν στην εξέλιξη του κόσμου του φωτός και του φωτισμού: σχεδιαστές, κατασκευαστές φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, διακοσμητές εσωτερικών χώρων, αρχιτέκτονες, οφθαλμίατροι, κ.ά.

Η δραστηριότητες του Οργανισμού είναι πολλαπλές και δεν περιορίζονται στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμβάλλοντας στην επιρροή των βρετανικών προδιαγραφών στον χώρο του φωτός, παίζει σημαντικό ρόλο σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο. Ο SLL είναι μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το 20% των μελών του βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ τα τακτικά του συνέδρια παρακολουθούν ειδικοί από όλο τον κόσμο.

Κείμενο: Ελευθέριος Σαββίδης

 

Link :

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.