Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Ενημέρωση / Νέα
 
European Greenlight Programme  
Δημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2006
 

Ευαισθητοποίηση απέναντι στην εξοικονόμηση ενέργειας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε εξετάσει το φαινόμενο της φωτορρύπανσης και των επιπτώσεων της στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η διάσταση του θέματος αυτού και η σημασία του στη σύγχρονη εποχή υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση ενός προγράμματος, του European Greenlight Programme, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το European Greenlight Programme αποτελεί ένα εθελοντικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο ενθαρρύνει τους καταναλωτές ρεύματος, ιδιώτες και επιχειρήσεις, να δεσμεύονται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβάθμιση της αποδοτικότητας των τεχνολογιών φωτισμού στις εγκαταστάσεις τους, με κίνητρο την αύξηση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση της ποιότητας φωτισμού.

Το πρόγραμμα Greenlight δημιουργήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2000. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από τον φωτισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον περιορισμό των βλαβερών για το περιβάλλον εκπομπών και τον έλεγχο του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η βάση του προγράμματος, έγκειται στην αμοιβαία υπογραφή μίας φόρμας μεταξύ των συμμετεχόντων εταιριών (partners) και της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία οι συμβαλλόμενες εταιρίες δεσμεύονται για τα ακόλουθα:

• Για υπάρχοντες χώρους: είτε να αναβαθμίσουν κατά τουλάχιστον 50% όλων των χώρων (που πληρούν τις προϋποθέσεις) της ιδιοκτησίας τους ή μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό κατά τουλάχιστον 30%. Ως χώροι που πληρούν τις προϋποθέσεις ορίζονται εκείνοι, για τις οποίες η αναβάθμιση του φωτισμού είναι επικερδής για τις επιχειρήσεις.

• Για νέους χώρους: να επιλέξουν νέες εγκαταστάσεις φωτισμού ώστε να μην υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φωτισμού που θα διατηρούσαν ή θα βελτίωναν την ποιότητα φωτισμού που προσφέρεται από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ή οι οποίες καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και αντιπροσωπεύουν μία συμπληρωματική επένδυση που θα ήταν προσοδοφόρα.

• Επιπλέον, οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις αναβαθμίσεις που ορίζονται από το πρόγραμμα μέσα σε μία περίοδο 5 ετών από τη χρονική στιγμή ένταξής τους σε αυτό, καθώς επίσης, να στέλνουν ένα report προόδου κάθε χρόνο, έχοντας αναθέσει την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος σε κάποιον εταιρικό manager της επιλογής τους.

Το πρόγραμμα είναι καθολικά εθελοντικό, που σημαίνει ότι οι εταιρίες μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα για το αν επιθυμούν να συμμετάσχουν ή όχι. Αν κάποιος συμμετέχοντας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάποιες από τις ελάχιστες απαιτήσεις σε θέματα χώρου ή μειώσεων στην κατανάλωση ενέργειας, τότε μπορεί προσωρινά να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, χωρίς κανένα περιορισμό στην επανένταξή του όταν οι συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες για την επιχείρηση δεν υφίστανται πια.

Επαγγελματίες του χώρου του φωτισμού που ενδιαφέρονται στην προώθηση του προγράμματος Greenlight και στην ενίσχυση/βοήθεια των συμμετεχόντων εταιριών ενθαρρύνονται να εγγραφούν στο πρόγραμμα ως Greenlight Endorsers. Σαν αντάλλαγμα, οι υποστηρικτές (Endorsers) θα λάβουν δημόσια αναγνώριση για τις προσπάθειές τους και την υποστήριξη του προγράμματος. Η συμμετοχή ως υποστηρικτής στο πρόγραμμα προϋποθέτει και αυτή εγγραφή στο πρόγραμμα.

Παρόλο που η Επιτροπή δεν προσφέρει χρηματικά κεφάλαια για τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις, παρέχει σημαντική υποστήριξη στους Partners, με τη μορφή πληροφοριακών πηγών και κυρίως δημόσια αναγνώριση (διαφημίσεις, αποκλειστική χρήση λογοτύπου, βραβεία, κ.ο.κ.). Επιπλέον πλεονεκτήματα και οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι:

• Εξοικονόμηση χρημάτων ( επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των αναβαθμίσεων για τον αποδοτικό φωτισμό)

• Δημιουργία καλύτερων συνθηκών φωτισμού για τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους

• Υποστήριξη και τεχνική βοήθεια, ενώ οι εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών μπορεί ακόμα και να συμβάλουν με επενδύσεις για το σκοπό των αναβαθμίσεων, με αντάλλαγμα μέρος του κέρδους από την εξοικονόμηση της ενέργειας που προκύπτει.

• Ενίσχυση του προφίλ κοινωνικής ευθύνης μέσω δημοσιότητας για συμμετοχή σε ένα τέτοιου βεληνεκούς Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

• Δωρεάν δημοσιότητα για τη συμμετοχή τους από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και από την ίδια την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ανάμεσα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συγκαταλέγεται και ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και οι εταιρείες Vodafone, Bright S.A., Fasma Consultant Engineers Ltd, Fotistiki S.A., Minus-Energy Savings.

Σε επόμενο άρθρο μας θα εξετάσουμε περιπτώσεις επιτυχημένων εφαρμογών του προγράμματος.

Μέχρι τότε, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα μέσω του επίσημου site του: http://www.eu-greenlight.org/

Πηγή: http://www.eu-greenlight.org/

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.