Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Ενημέρωση / Νέα
 
Κατανάλωση ενέργειας  
Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2010
 

Πτωτικές τάσεις στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στο α' τρίμηνο

Διατηρείται η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ ενισχύεται περαιτέρω η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σταθμών στην ηλεκτροπαραγωγή.

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του Μαρτίου, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις περίπου 12,8 εκατ. μεγαβατώρες, ενώ διαφαίνεται ενίσχυση της διάθεσης περικοπής καταναλώσεων από την χαμηλή τάση, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που κατανάλωσαν σχεδόν κατά 3% λιγότερο ρεύμα στο τρίμηνο και κατά 2,7% περίπου ειδικά τον Μάρτιο.

Αντίθετα, τον Μάρτιο ήταν οριακά αυξημένη η κατανάλωση από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση, ενώ το τρίμηνο έκλεισε με πτώση 1,16% για τους συγκεκριμένους πελάτες (επιλέγοντες) της ΔΕΗ.

Τα δεδομένα του ενεργειακού ισοζυγίου και στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς λόγω αύξησης της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια βοηθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, που έχει όμως να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε άλλα επίπεδα όπως είναι η απόκτηση μεριδίων στην λιανική από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού, και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο dieselπου χρησιμοποιεί η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το ενεργειακό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο: - Υπήρξε αύξηση της παραγωγής από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά 112% και μόνο το Μάρτιο, από τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ καλύφθηκε το 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

- Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, καθώς σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υδροηλεκτρική παραγωγή των γειτονικών χωρών και συνέβαλαν τον Μάρτιο πάνω από το 12% της συνολικής κατανάλωσης στην χώρα, προσεγγίζοντας το 15,7% που έδωσε το φυσικό αέριο, το οποίο το 2009 είχε καλύψει κάποιες φορές και πάνω από το 20% των αναγκών.

- Ο μηδενισμός, σχεδόν, της χρήσης του πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς η ΔΕΗ αναγκαστικά το χρησιμοποιεί στα νησιά.

- Η μείωση του κόστους για δικαιώματα ρύπων καθώς είναι ιδιαίτερα μειωμένη η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Τον Μάρτιο, το εθνικό μας καύσιμο έδωσε περί το 44%, έναντι ποσοστών που προσέγγιζαν το 60% πέρσι επί του συνόλου της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Τέλος, η παραγωγή των ΑΠΕ, αν και αυξημένη κατά 17% σε ετήσια βάση, συμμετέχει μόλις με 4,3% στην κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Πηγή: ΕΜΕΑ

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.