Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Ενημέρωση / Νέα
 
Η PLDA στο πλευρό νέων σχεδιαστών  
Δημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2010
 

Ο οργανισμός επαγγελματιών σχεδιαστών φωτισμού οργανώνει έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη νέων σχεδιαστών στη Φρανκφούρτη.

Ο στόχος της προσπάθειας είναι οι νέοι σχεδιαστές να δώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εξωτερική φωταγώγηση του καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου στην Φρανκφούρτη. Από το σύνολο των διαγωνιζομένων, μερικές δεκάδες τυχεροί θα λάβουν το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ προκειμένου να αναπτύξουν την πρότασή τους για το κτίριο.

Οι προτάσεις θα περάσουν από ειδική διεθνή επιτροπή που θα βαθμολογήσει τα προσωρινά θεματικά έργα φωτισμού των διαγωνιζομένων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι σχεδιαστές, κάτω των 35 ετών, δηλώσουν συμμετοχή στον Οργανισμό μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Η επιτροπή θα επιλέξει τις 4 καλύτερες από αυτές μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Οι τυχεροί θα κληθούν να αναπτύξουν σε μια μακέτα που θα τους δοθεί, την πρόταση τους για το κτίριο. Στην συνέχεια, με βάση τα έργα αυτά η επιτροπή θα εκλέξει τον τελικό νικητή. Τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με την δημιουργικότητα, την οσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή στην φύση και την υπόσταση του κτιρίου, αλλά και την ρεαλιστικότερη εφαρμογή στην πράξη του κάθε σχεδίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις εκδηλώσεις της πόλης της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια της έκθεσης Light and Buiding τον προσεχή Απρίλιο.

Η PLDA αναζητά συχνά τρόπους να προωθήσει την δουλειά των σχεδιαστών αρχιτεκτονικού φωτισμού. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η απονομή βραβείων στους πρωτοπόρους του χώρου κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του Οργανισμού. Έτσι στα πλαίσια του πρόσφατου Συνεδρίου που διεξήχθη στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο οι νικητές ήταν:

Το Μεγάλο Βραβείο

... απονεμήθηκε στον οργανισμό LUCI για τις προσπάθειές του να βελτιώσει το καθεστώς του αστικού φωτισμού. Μέσα από μια συντονισμένη συνεργασία με την PLDA κατάφερε να φέρει σε επαφή υπεύθυνους στις τοπικές κυβερνήσεις με επαγγελματίας στον φωτιστικό σχεδιασμό. Ο LUCI κατέστησε σαφές πως κύριο μέλημα του είναι το καλύτερο δυνατό σχέδιο και στρατηγική φωτισμού ως αναφορά στους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων.

Το Βραβείο Επιτεύγματος ζωής

... δόθηκε στον Bill Lam. «Επιθυμούσα να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα, την ορθή κρίση και την κοινή λογική παρά στους αριθμούς και την ποσότητα» σχολίασε ο διάσημος σχεδιαστής. Η αντιπαράθεση του με τον Οργανισμό Μηχανικών Φωτισμού (IES) των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του 60. Πίστευε ότι ο Οργανισμός έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε υψηλά επίπεδα φωτός, σε βάρος της αισθητικής και του καλού design. Με τα χρόνια κατάφερε να αναθεωρηθούν τα καθορισμένα επίπεδα φωτός ενώ ο φωτιστικός σχεδιασμός δεν αναζητούσε πλέον να εκπληρώσει «γελοιωδώς υψηλές απαιτήσεις». Τα βιβλία του, Perception and Lighting as Form givers for Architecture` και `Sunlighting as Form giver for Architectureʼ αποτελούν αναπόσπαστες αναφορές για πολλούς φοιτητές αρχιτεκτονικής και φωτιστικού σχεδιασμού.

Το Βραβείου Καλύτερου Νέου Project

... πήγε στην Speirs & Major Associates για την ολοκλήρωση της φωταγώγησης του The Grand Mosque στο Abu Dhabi. Το εγχείρημα αυτό αποπνέει υψηλή διορατικότητα και ικανότητες, ενώ σέβεται τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αναφορές του κτιρίου.

Το Βραβείο Καλύτερου Έργου με την χρήση φυσικού φωτισμού

... παρέλαβε το Bruder Klaus Kapelle στην πόλη Wachendorf της Γερμανίας, όπως σχεδιάστηκε από τον Peter Zumthor. Το μικρό παρεκκλήσι, βασιζόμενο σε μια πολή απλή, αλλά έξυπνη ιδέα, χρησιμοποιεί το φως της ημέρας για την διαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου. Η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό υποστηρίζει ιδανικά τον πνευματικό και στοχαστικό σκοπό του.

Το Βραβείο έρευνας και εκπαίδευσης

... απονεμήθηκε στον καθηγητή Jan Ejhed, ο οποίος ίδρυσε και τέθηκε επικεφαλής μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό φωτισμού του Πανεπιστημίου KTH της Στοκχόλμης. Ο καθηγητής προσπαθεί να ιδρύσει επίσης Διδακτορικό πρόγραμμα (PHD) στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Το Βραβείο Καλύτερου Βιομηχανικού Συνεργάτη

... παρέλαβε η εταιρία WE-EF. Ξεκινώντας σαν ένα τυπικός κατασκευαστής, η WE-EF μετεξελίχθηκε σε σημαντικό εταίρο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό φωτισμού.

Κείμενο: Ελευθέριος Σαββίδης

 

Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.