Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Ενημέρωση / Εκδηλώσεις
 
WORKSHOP "ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ" ΤΗΝ ΠΟΛΗ  
Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2009
 

με τη MJ Pinto-Coelho BAA, Msc, PHD | IALD επίτιμο μέλος
11.12.13.14.15 Μαρτίου 2009

Σκοπός του workshop

Το συγκεκριμένο Lighting workshop είναι το έναυσμα για να αποτελέσει η πόλη της Ρόδου μια μοναδική ευκαιρία ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο φωτιστικής μελέτης , που αργότερα θα αναπτυχθεί σε αστική κλίμακα. Αποσπώντας την προσοχή των πολιτών σε μια επαγγελματική προσέγγιση σε αυτό το τομέα , η Ρόδος θα είναι το πρώτο νησί του Αιγαίου που θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο. Λαμβάνοντας υπ΄οψιν ότι η πόλη βρίσκεται στη θαλάσσια ρότα σημαντικών μεσογειακών σταθμών , ο φωτισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να διαμορφώσει και να καλύψει τις προσδοκίες των επισκεπτών και των κατοίκων της Ρόδου.

Το "αγκάλιασμα" της πόλης της Ρόδου είναι η ιδέα υπό την οποία ο φωτισμός αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο ώστε να δώσει ένα οπτικό ερέθισμα στα διαφορετικά ιστορικά αστικά κομμάτια της πόλης. Καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες με το συγκεκριμένο ισχυρό concept , αυτό το διεθνές workshop έχει σας σκοπό την κατανόηση της πόλης ως μια ενιαία εικόνα αλλά κυρίως θέλει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στην ακτογραμμή της Ρόδου, όπου πρόκειται να γίνουν σημαντικά έργα από την Αρχή του νησιού. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον της πόλης, σας μια φυσική πύλη στο Mare Nostrum , όπου οι πιο πολλοί επισκέπτες έχουν το προνόμιο να φθάσουν εκεί με πλοίο. Στα πλαίσια του workshop θα συζητηθεί η ιδανική εικόνα της πόλης.

Μεθοδολογία

Ένα concept φωτισμού για το συγκεκριμένο case study θα εκπονηθεί σε ομάδες κάτω από την ειδική καθοδήγηση της MJ Pinto Coelho η οποία θα έχει την επίβλεψη για κάθε φάση της ανάπτυξης του project. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες προκειμένου να σχεδιάσουν το project, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος του workshop (ένα project για κάθε ομάδα).

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναπτύξουν μια ιδέα και ένα concept και να την παρουσιάσουν στο δημοτικό συμβούλιο που θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Όσοι επιλεγούν να συμμετέχουν στο workshop πρέπει να έχουν κάνει κάποια προεργασία πριν τη συμμετοχή τους. Θα τους δοθεί ενδεικτική λίστα με βιβλιογραφία σε μορφή PDF και απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος ώστε να επιτρέπει στο καθένα να συμμετέχει ενεργά.

Πρόγραμμα

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα για πέντε ημέρες, η διάρκεια των οποίων θα είναι από τις 9:00πμ ως τις 6:00 μ.μ. Καθημερινά θα υπάρξουν δύο διαλείμματα για καφέ , στις 11:00 π.μ. και 4:00 μ.μ. Το μεσημεριανό γεύμα θα είναι στις 1:00 μ.μ.

Γλώσσα

Η γλώσσα του workshop θα είναι η Αγγλική.

Πιστοποιητικό συμμετοχής

Οι σπουδαστές που θα συμμετάσχουν στο workshop θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης

 
 
 
 
 
Case study :

Η πόλη της Ρόδου

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου περιλήφθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς το 1987. Η οχύρωση της Ρόδου, μια πόλη Φράγκικη που ήταν απόρθητη , άσκησε επιρροή σε όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου στο τέλος του Μεσαίωνα . Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα σημαντικό παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συγκροτήματος που απεικονίζει εκείνη τη σημαντική περίοδο της ιστορίας κατά την οποία μια στρατιωτική/ιατρική μονάδα δημιουργείται κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών και επιζεί στην ανατολική Μεσόγειο , σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το τρόμο της πολιορκίας.

Η Ρόδος είναι ένα από τα ομορφότερα αστικά συγκροτήματα της Γοτθικής περιόδου. Προσθέτει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου που βρίσκεται σε ένα νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βρισκότανε σε μια περιοχή που υπήρχε μια αρχαία ελληνική πόλη, έχοντας και ένα λιμάνι που την παράσταση έκλεβε το άγαλμα του Κολοσσού , ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου . Η παλιά πόλη της Ρόδου με τα φράγκικα και τα οθωμανικά κτίριά της αποτελεί ένα σημαντικό συγκρότημα παραδοσιακού οικισμού, που χαρακτηρίζεται από τα διαδοχικά και σύνθετα φαινόμενα της ενσωμάτωσης. Η επαφή με τις παραδόσεις της Δωδεκάνησου άλλαξε τις μορφές γοτθικής αρχιτεκτονικής και οικοδόμησης μετά το 1523, συνδυάζοντας ιδιώματα ως αποτέλεσμα τη συνεύρεσης των δυο κόσμων με τα διακοσμητικά στοιχεία της οθωμανικής προέλευσης

Ιn ICOMOS report, Σεπτέμβριος 1988.

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

MJ Pinto-Coelho BAA, Msc, PHD | IALD επίτιμο μέλος

Η Maria Jo?o Pinto Coelho αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής της Λισσαβόνας το 1985 , έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Calouste Gulbenkian το 1989 και ολοκλήρωσε ένα Msc με τίτλο ??φως και φωτισμός?? στη σχολή αρχιτεκτονικής Bartlett , πανεπιστημιακό κολλέγιο στο Λονδίνο. Έχοντας λάβει υποτροφία από το εθνικό ίδρυμα για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, από το 1992 έως το 1996, εκπόνησε μελέτη στον αστικό και περιβαλλοντικό φωτισμό, αποκτώντας το PHD το 1997 από το τμήμα αρχιτεκτονικής της Λισσαβόνας, με μια διατριβή της που έχει τίτλο «Η σημασία του φωτισμού στην εικόνα της πόλης: αξονικές επιλογές και αστική διαμόρφωση.»

Από το 2000 είναι λέκτορας σε σεμινάρια του Msc ¨ Φώς και Φωτισμός¨ της αρχιτεκτονικής σχολής Bartlett , UCL. και από το 2008 στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Επίσης υπήρξε λέκτορας από το 2000 ως το 2004 στο CPD - το πορτογαλικό κέντρο για Master στο αστικό σχέδιο -.

Ίδρυσε την lightmotif. arquitectura, τη πρώτη εταιρεία του είδους της , για να ειδικευτεί σε αυτόν τον τομέα στην Πορτογαλία, δημιουργώντας τις ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη στο design των προϊόντων φωτισμού.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σπουδαία προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού στο Jer?nimos Monastery , το Com?rcio Square , το στρατιωτικό μουσείο, καθώς και σε μνημεία και περιοχές που αξιολογούνται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμια κληρονομιά.

Προσκεκλημένη από το Gustavo Aviles, ανέπτυξε μια στρατηγική μελέτης φωτισμού για την πόλη San Luis Potosi του Μεξικό που αποτέλεσε την πρώτη λατινοαμερικάνικη πόλη που έχει ένα σχέδιο φωτιστικής μελέτης για τα ιστορικά της κέντρα . Για τη μελέτη της αυτή πήρε το 2006 βραβείο από την LUCI (Lighting Urban Community Association).

Έχει κληθεί να συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή σεμινάρια και workshops φωτισμού σε όλη την Ευρώπη , στο Ηνωμένο Βασίλειο , την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Περού, τη Βραζιλία και την Αυστραλία και τα projects της έxουν δημοσιευθεί σε κορυφαία περιοδικά lighting design και lighting catalogues .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Διαδικασία εγγραφής

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διαδικασία εκμάθησης και για να έχουν οι συμμετέχοντες άμεση επαφή με τους ομιλητές, το workshop έχει περιορισμένο αριθμός συμμετεχόντων - μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είκοσι (20) άτομα Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν καλή γνώση των θεμάτων που άπτονται του φωτισμού και του σχεδιασμού του . Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνει με βάση την επιλογή βιογραφικών . Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να στείλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο : lightingacademy@targetti.it .

Μετά την επιλογή των βιογραφικών , χρειάζεται να σταλεί αίτηση εγγραφής μαζί με την απόδειξη της πληρωμής στην ηλεκτρονική διεύθυνση s.faucci@targetti.it

Οι διοργανωτές θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή.

Προ-εγγραφή

Για να εξασφαλίσετε μια θέση στο workshop και να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στα τηλέφωνα:

Τηλ. +39 055 3791285/+39 3470722868 fax +39 055 3791394 e-mail : lightingacademy@targetti.it

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Συνεδριάσεων του ?Ακταιον? Λεωφόρος Ελευθερίας , ΤΚ 85100 Ρόδος, Ελλάδα

Κόστος

1.000 euro + το Φ.Π.Α (20%). Στο κόστος περιλαμβάνονται τα υλικά μελέτης, τα διαλείμματα για καφέ , μεσημεριανά γεύματα (τα διαλείμματα και τα μεσημεριανά γεύματα παρέχονται από το ?Ακταίον?).

Τρόπος πληρωμής

Η πληρωμή πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης όπως υποδεικνύεται στην αίτηση εγγραφής.

Διαμονή

Best Western Plaza Hotel Iερού Λόχου 7 Ρόδος 85100, Ελλάδα Τηλ: +30 22410 22501 Fax: +30 22410 22544 E-mail : info@rhodesplazahotel.com

Για τους συμμετέχοντες στο workshop το μονόκλινο δωμάτιο προσφέρεται στην ειδική τιμή των 45? /την ημέρα , ενώ το δίκλινο δωμάτιο στην τιμή των 55?/ την ημέρα. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το πρωινό.

Μεταφορά

Παρέχεται λεωφορείο από τη δημοτική συγκοινωνία της πόλης για την περιήγηση στις περιοχές του workshop

Επαφές

Tηλ. +39 055 3791285/+39 3470722868 fax +39 055 3791394
e-mail : lightingacademy@targetti.it
www.lightingacademy.org

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.