Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Διάφανος φωτισμός: στην υπηρεσία του design  
Δημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2008
 


Η εποχή όπου ο φωτισμός και η διακόσμηση θα αλληλοσυμπληρώνονται, δεν είναι καθόλου μακριά, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας...

Καθώς νυχτώνει, η ανάγκη για τεχνητό φωτισμό, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Πατώντας το διακόπτη του φωτισμού, ξαφνικά, δεν ανάβει κάποιος λαμπτήρας αλλά φωτίζονται τα τζάμια του σπιτιού, χαρίζοντας μια απρόσμενη διάσταση στον χώρο.

Άναψε τα…τζάμια!
Φωτεινά τζάμια; Μπορεί να ακούγεται βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως πλέον πέρα για πέρα αληθινό. Μετά από μελέτες χρόνων, προέκυψε η πρωτοποριακή ιδέα του διάφανου φωτισμού ή αλλιώς «transparent illumination», κατά την οποία, οι οργανικές φωτοδίοδοι ενσωματώνονται στο τζάμι και τοποθετούνται στην συνέχεια σε διαχωριστικά χώρου ή ακόμη και σε παράθυρα!

Αόρατα OLED’s μέσα στο τζάμι
Η είδηση αυτή φυσικά, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Στην μάχη για τη δημιουργία του πιο εντυπωσιακού προϊόντος, ρίχτηκε μία από τις κορυφαίες εταιρείες φωτισμού, η Osram, η οποία και ξεκίνησε τις έρευνες για τη δημιουργία διάφανων επιφανειών που θα φωτίζονται χωρίς να επηρεάζεται η διαφάνειά τους.

Έτσι, πριν από λίγο καιρό, η Osram, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός OLED, με απόδοση πάνω από 20 lumens ανά Watt, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διατηρείται σχετικά διαφανές είτε είναι αναμμένο είτε είναι σβηστό. Το ποσοστό διαφάνειας των ενσωματωμένων OLED από 55% που είναι ήδη σήμερα αναμένεται να φθάσει το 75% μετά από συνεχείς έρευνες, πράγμα που σημαίνει πως ενώ την ημέρα τα OLED, θα είναι σχεδόν αόρατα μέσα στο τζάμι, τη νύχτα θα δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στον χώρο καθώς θα χαρίζουν έναν διακριτικό και ιδιαίτερα πρωτότυπο φωτισμό.

Πρόβλημα επιφάνειας
Ένα από τα βασικότερα, ωστόσο, προβλήματα που συναντούν ήδη οι ερευνητές, είναι το μέγεθος της επιφάνειας που θα χρειαστεί να φωτίσουν. Μέχρι τώρα, γίνονται πειράματα σε σχετικά μικρές επιφάνειες αναζητώντας τρόπους να τις αυξήσουν, καθώς μεγάλες εταιρείες διακόσμησης, ήδη εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τα «φωτεινά τζάμια». Η εταιρεία Novaled, προχώρησε στη δημιουργία γυάλινων δειγμάτων μεγέθους 2Χ2 που με το πάτημα ενός κουμπιού φωτίζονται κανονικά. Το εντυπωσιακό της δημιουργίας αυτής είναι το γεγονός, ότι ακόμη και φωτιζόμενα, τα τζάμια δεν χάνουν σχεδόν καθόλου τη διάφανη ιδιότητά τους, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και όταν φωτίζονται μπορεί κανείς να δει μέσα από αυτά, όπως σε ένα οποιοδήποτε κοινό τζάμι.

Η τεχνολογία του φωτισμού εξελίσσεται και μαζί της το design ανακαλύπτει νέους δρόμους έκφρασης και δημιουργίας. Και όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, ο διάφανος φωτισμός είναι μόνο η αρχή…

Συγγραφή & Επιμέλεια: Λιλή Καρακώστα
Φωτογραφίες: http://www.novaled.com/

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.