Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Δημιουργία φωτός με πολύ λίγα λόγια  
Δημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2009
 


Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως αντιπροσωπεύει στην συλλογική ανθρώπινη συνείδηση σημαντικές ιδέες όπως το καλό, την αλήθεια, την αρετή, την ίδια τη ζωή, ακόμα και την ίδια την έννοια του θεού.

Αν δεν πιστεύετε εμένα τότε πιστέψετε το πλέον ευπώλητο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας, τη βίβλο στην οποία μόνο η λέξη φως αντί της λέξης θεός. Ο άνθρωπος κατάφερε να αντιμετωπίσει από τα αρχαία χρόνια τις πραγματικές και φανταστικές απειλές που έφερνε η δύση του ηλίου με τη φωτιά?την καύση ξύλου, αργότερα ελαίων και στη συνέχεια αερίων.

Η επανάσταση όμως που έφερε ο ηλεκτρισμός στην ανθρώπινη ιστορία κατά το 19ο αιώνα άλλαξε και τον τρόπο που φωτίζουμε τις ζωές μας. Με πολύ λίγα λόγια φως μπορεί να δημιουργηθεί όταν μέσω μεταφοράς ενέργειας διαταραχθεί η ηλεκτρονική δομή ατόμων. Καθώς το κάθε άτομο επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση η περίσσεια ενέργεια εκπέμπεται ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μπορεί ανάλογα με το μέγεθος της διαταραχής να ανήκει στο ορατό για εμάς μέρος του φάσματος, φως. Μεγαλύτερες διαταραχές θα δημιουργήσουν υπεριώδες και μικρότερες υπέρυθρο.

Η χρήση του ηλεκτρισμού τα τελευταία 200 χρόνια μας έχει δώσει 3 διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας. Στην πρώτη περίπτωση ρεύμα περνά από σώμα μέχρι αυτό να ζεσταθεί αρκετά και αρχίσει να φωτοβολεί λόγω αλλαγών των ενεργειών των ηλεκτρονίων. Κάτι σαν το μάτι στην ηλεκτρική σας κουζίνα αν και όχι αποδοτικός τρόπος μιας και η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Ο δεύτερος τρόπος και πολύ περισσότερο αποδοτικός είναι η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ένα αέριο, οι συγκρουσεις ηλεκτρονίων με άτομα προκαλεί διεγέρσεις και ιονισμό των ατόμων (πλάσμα). Η επιστροφή ενος διεγερμένου ατόμου στην αρχική του κατάσταση συνοδεύεται από εκπομπή φωτονίων. Το νέον μας δίνει κόκκινο φως ενός το νάτριο μας δίνει το κίτρινο των λαμπτήρων δρόμων. Στους γνωστούς μας λαμπτήρες φθορισμού χρησιμοποιείται υδράργυρος που όμως ακτινοβολεί στο υπεριώδες και εμείς το μετατρέπουμε σε ορατό λευκό φως με πούδρες στα τοιχώματα του σωλήνα. Ο τρίτος και νεότερος τρόπος αλλά πάλι όχι τόσο αποδοτικός ακόμα είναι τα γνωστά σε όλους μας LEDs. Ηλεκτρική ροή μέσα από στερεό σώμα πάλι αλλά κρυστάλλους ημιαγωγών και όχι οποιοδήποτε υλικό. Τα ηλεκτρόνια συναντούν κενά στον κρύσταλλο και η αλλαγή της ενεργειακής του κατάστασης κατά τη συνάντηση αυτή συνοδεύεται από εκπομπή ακτινοβολίας με μήκη κύματος ανάλογα με την ενεργειακή αλλαγή.

Όλοι μας δουλεύουμε για να βρούμε νέα υλικά και νέους τρόπους να αυξήσουμε την αποδοτικότητα. Τα LEDs δείχνουν πρόοδο και φυσικά το πλάσμα προσφέρει μεγάλες ακόμα δυνατότητες. Η απλή πυράκτωση δεν συμφέρει. Γιατί όλη η προσπάθεια. Περιβαλλοντικές ανάγκες, ενεργειακές ανάγκες. Όλοι τις ξέρουμε η τουλάχιστον ακούμε για αυτές. Κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όταν αναλογιστούμε ότι ο φωτισμός είναι υπεύθυνος για το 20% της παγκόσμιας καταναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ευνόητο ότι πρόοδος στο φωτισμό σημαίνει τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά και το περιβάλλον.

Βέβαια κανένα άρθρο δεν μπορεί να τονίσει τη σημασία του φωτισμού στις ζωές μας περισσότερο από ένα μεγάλης διάρκειας μπλακάουτ!

Δρ. Σπυρος Κιτσινέλης
Έρευνα και ανάπτυξη πηγών φωτός, Πανεπιστήμιο Εχιμε Ιαπωνίας,
συγγραφέας του βιβλίου Τεχνητές Πηγές Φωτός

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.