Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Ακρόπολη  
Δημοσίευση: 16 Αυγούστου 2004
 


Ο φωτισμός του Ιερού βράχου της Ακρόπολης εν όψει της μεγάλης γιορτής.

Η εκθαμβωτική θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το επιστέγασμα των επί δύο ετών συντονισμένων και συστηματικών εργασιών φωτισμού των αρχαίων μνημείων της γενέτειρας του αθλητικού ιδεώδους. Το μοναδικό αυτό θέαμα φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Γάλλου καλλιτέχνη Πιέρ Μπιντό, ο οποίος μετά την πόλη του Φωτός και ειδικότερα τον Πύργο του Αϊφελ, ανέλαβε να «δώσει τα φώτα» του και στα μνημεία της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Η μελέτη φωτισμού της Ακρόπολης και του Παρθενώνα βασίστηκε τρεις κύριους άξονες», εξηγεί ο Πιέρ Μπιντό, εκφράζοντας την απέραντη ευτυχία του για τη διεκπεραίωση του έργου φωτισμού των αρχαιολογικών μνημείων της Αθήνας. Ο ίδιος θέλησε να δώσει μία συνοχή στο φωτισμό του συνόλου, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των αρχαίων μνημείων με φώτα χαμηλότερης ισχύος.

Για την υλοποίηση της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1.200 προβολείς Αλογόνων μετάλλων και Νατρίου, ισχύος 150W, στενής δέσμης, η εγκατάσταση των οποίων, μεθοδευμένη ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή των σωμάτων από κανένα σημείο του λεκανοπεδίου, εξυπηρετεί την προσπάθεια να αλλάξει το συνηθισμένο σκηνικό της πυρπολημένης εμφάνισης με το αφύσικο πορτοκαλί χρώμα που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, για τον εσωτερικό φωτισμό, επιλέχθηκαν πιο θερμές αποχρώσεις, οι οποίες ενισχύουν την αίσθηση του βάθους στα μεγαλόπρεπα αθηναϊκά μνημεία.

Το έργο υλοποιήθηκε, με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διέθεσε το ποσό των 855.000 Ευρώ, καθώς και με τη διόλου ευκαταφρόνητη υποστήριξη του σωματείου ‘Οι φίλοι της Αθήνας’, τα μέλη του οποίου ενίσχυσαν τη διεκπεραίωση του έργου καταβάλλοντας το ποσό των 2.934 ευρώ έκαστος (Τα παραπάνω χρηματικά ποσά συμπεριλαμβάνουν εκτός της Ακρόπολης και τον προϋπολογισμό φωτισμού των Στύλων του Ολυμπίου Διός, της Πύλης του Αδριανού, του Λυκαβηττού και της Βουλής.).

Πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την περάτωση του μεγάλου αυτού έργου του Πιέρ Μπιντό θα είναι δυνατή, με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων, μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι υψηλές απαιτήσεις της φιλοξενίας της μεγαλύτερης γιορτής του πλανήτη προϋποθέτουν την –για την ώρα- επικέντρωση των προσπαθειών των αρμοδίων στην αποτελεσματική προβολή της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Παρόλο αυτά, υποσχόμαστε να επανέλθουμε στο μεγάλο έργο του φωτισμού του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, ξεδιπλώνοντας τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στο ξεχωριστό αυτό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.